SCADA Nedir?
SCADA terimi “Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur.Türkçe’ye “Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi “ olarak çevrilebilir.
Donanım, yazılım ve iletişim teknolojilerindeki hızlı ilerleyiş sonucu cihazlardaki maliyet düşüşleri, kurumsal işletmelerin yanında bireysel kullanıcıların dahi sistemlerinin otomasyonunu teknik ve ekonomik olarak yapılabilir hale getirmiştir. Örneğin hane elektrik tüketiminin gözlenmesi, doğalgaz kombi sistemlerinin ve klima ünitelerini kontrol ederek ortam ısısının istenen saatlerde istenen değerlerde tutulması, güvenlik sistemlerinin entegrasyonu ile akıllı alarm takibi, bahçe sulama sistemleri, priz-lamba kontrolleri ve buna benzer ihtiyaçlar sayılabilir. Sistem bilgileri arşivlenebilir ve istatistiki raporlar ile en etkin ve ekonomik işletme yönetimi sağlanır.
SCADA sistemi, hidroelektrik, nükleer güç üretimi, doğalgaz üretim ve işleme tesislerinde, gaz, yağ, kimyasal madde ve su boru hatlarında pompaların, valflerin ve akış ölçüm ekipmanlarının işletilmesinde, kilometrelerce uzunluktaki elektrik aktarım hatlarındaki açma kapama düğmelerinin kontrolü ve hatlardaki ani yük değişimlerinin dengelenmesi gibi çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir.

SCADA’nın Avantajları
► Sistemin her an izlenebilmesi
► Zaman ve iş gücü kazancı
► Üretim,tüketim verilerinin kayıt ve analiz edebilmesi
► Sistemin enerji takibi ve tasarrufu
► Cezalı durumları engellemesi (Kompanzasyon vb.)
► Sahadaki durumdan haber alınması ve anında müdahale
► Sisteme yapılan müdahalelerin kayıt edilmesi
► Arıza riski olan bölgelerin tesbit edilebilmesi
► Sistemin işleyişi hakkında anında bilgi alınabilmesi (şalterlerin durumu vb.) gibi büyük avantajları bulunmaktadır.

OveO olarak donanımını kısmen , yazılımını ise tamamen kendimiz yaptığımız SCADA sistemlerinde hane veya işyerinize uygun projelendirme yaparak 1 hafta içerisinde altyapıyı kurma taahhüdü veriyoruz. Arzu edilen domain ismi kullanılarak(http://www.ornek.com gibi) bulutta yer alan VPS(Virtual Private Server-Sanallaştırılmış Özel sunucu)’lere trafiği yönlendiriyoruz. VPS üzerinde SCADA yazılımını çalıştırarak, eğitimini veriyor ve kullanımınıza açıyoruz. Akıllı telefon, tablet veya bilgisayarlar ile herhangi bir program kurmadan, web sayfasını açıp kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra sensör durumları izleme ve kontrol etme imkanına erişiyor oluyorsunuz.
OveO SCADA sistemine bağlanabilecek sensör ve kontrol üniteleri tip ve sayısında bir sınır olmamakla birlikte, en çok tercih edilenler aşağıda gösterilmektedir :

  1. Kablosuz PIR Hareket sensörleri
  2. Kablosuz Yangın dedektörleri
  3. Kablosuz su baskın sensörleri
  4. Kablosuz cam zorlama sensörleri
  5. Kablosuz kapı açılma sensörleri
  6. COBI akıllı zil
  7. Kablosuz sıcaklık sensörleri
  8. Kablosuz nem sensörleri
  9. Kablosuz Doğalgaz kaçak sensörleri
  10. Kablosuz hava kalitesi ölçüm sensörleri(CO2, toz)
  11. Kablosuz kamera sistemleri
  12. Akıllı priz kontrolörleri(Elektrikli Fırın, Kahve makinesi, vb açma-kapama)
  13. Akıllı lamba-duy(Açma-Kapama-Şiddet ayarlama) kontrolörleri
  14. Çelik kapı açma-kilitleme motor ve kontrolörleri
  15. Motorlu kepenk açma kapama kontrolörleri
  16. Kombi kontrolörleri
  17. Klima kontrolörleri
  18. Bahçe sulama kontrolörleri
  19. Bahçe aydınlatma(spot, led, danseden ışıklar) kontrolörleri
  20. Kablosuz Acil durum butonları
  21. Kablosuz ses sistem kontrolörleri
  22. Araç sensör ve kontrolörleri(Arabalarınızın konumları, hızları, yakıt tüketimleri ve olumsuz durumlarda motorlarının durdurulması)